Kmetijska oddaja
Za vas smo pripravili pregled najbolj aktualnega dogajanja na kmetijskem področju, objavili nekaj utrinkov s posveta »Prihodnost kmetijstva in hrane v luči novih izzivov«, opozorili na začetek letošnje subvencijske kampanje in dodali še nekaj pomenljivih misli iz 6. epizode podkasta Rast, ki je govorila o tem, kako se izogniti izgorevanju pri delu na kmetiji.
Kmetijska oddaja
Za vas smo pripravili pregled najbolj aktualnega dogajanja na kmetijskem področju, objavili nekaj utrinkov s posveta »Prihodnost kmetijstva in hrane v luči novih izzivov«, opozorili na začetek letošnje subvencijske kampanje in dodali še nekaj pomenljivih misli iz 6. epizode podkasta Rast, ki je govorila o tem, kako se izogniti izgorevanju pri delu na kmetiji.
Kmetijska oddaja
V 6. epizodi podkasta RAST smo odprli temeljno vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi mladi kmetje in kmetice, namreč, kako na uspešen način usklajevati delo na kmetiji in družinsko življenje, predvsem pa kako gospodarjenje na kmetiji urediti tako, da bo omogočala preživetje za družino in hkrati delo na kmetiji ljudi ne bo obremenjevalo preko njihovih zmožnosti. Nekaj svojih dragocenih izkušenj nam je zaupal kmet in sirar Toni Kukenberger.
Kmetijska oddaja
V 6. epizodi podkasta RAST smo odprli temeljno vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi mladi kmetje in kmetice, namreč, kako na uspešen način usklajevati delo na kmetiji in družinsko življenje, predvsem pa kako gospodarjenje na kmetiji urediti tako, da bo omogočala preživetje za družino in hkrati delo na kmetiji ljudi ne bo obremenjevalo preko njihovih zmožnosti. Nekaj svojih dragocenih izkušenj nam je zaupal kmet in sirar Toni Kukenberger.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba smo prisluhnili trem pričevalcem, ki jih je v začetku leta 2024 med Slovenci v Avstraliji posnel sodelavec Študijskega centra za narodno spravo Renato Podbersič. Svoje življenjske zgodbe so z nami delili Francke Anžin, Lidije Čušin in Mirka Cudermana.
Spoznanje več, predsodek manj
Z nami je bil znova politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver. Govoril je o razpletanju vojne v Ukrajini v luči spremenjene zunanje politike ZDA, o aktualnih izzivih Evropske unije, o izidu predčasnih parlamentarnih volitev v Nemčiji in končanju politične negotovosti v Avstriji.
Kmetijska oddaja
Za vas smo pripravili pregled najbolj aktualnega dogajanja na kmetijskem področju, objavili nekaj utrinkov s posveta »Prihodnost kmetijstva in hrane v luči novih izzivov«, opozorili na začetek letošnje subvencijske kampanje in dodali še nekaj pomenljivih misli iz 6. epizode podkasta Rast, ki je govorila o tem, kako se izogniti izgorevanju pri delu na kmetiji.
Duhovna misel
Živel je bogat kralj, ki je iskreno iskal Boga. Neke noči ga je zbudil ropot na strehi nad ...
Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Svetovalnica
Vstopili smo v evropski teden denarja, ki je posvečen finančnemu opismenjevanju, o tem je spregovoril Matej Krumberger, vodja Izobraževalnega centra Združenja bank.
Kulturni utrinki
Mešani pevski zbor Forte Vojnik pripravlja cikel šestih postnih koncertov Stabat Mater, kjer bodo poslušalcem predstavili glasbeni pregled vélikega tedna. Koncertni program in turnejo nam je predstavil dirigent Lovro Frelih.
Komentar Domovina.je
Komentar na portalu Domovina.je je tokrat prispeval dr. Andrej Fink. Sprašuje se ali si želimo varnost. Med drugim je zapisal: »Nevarnosti so pred vrati in so otipljiva stvarnost. Vse evropske države jih vidijo. Samo pri nas v Sloveniji smo tako nespametni, da nočemo razumeti odvračalnega pomena razumnega oboroževanja in se odpovedujemo legitimni obrambi pod lažno pretvezo, da dajemo prednost znanosti, kulturi, zdravju, šolstvu, takemu in drugačnemu blagostanju.«
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kako pripraviti rahel in puhast šmorn, je zanimalo našo poslušalko. Jajčne jedi so dobrodošle v postnem času, saj z njimi dobimo energijo za različna opravila. Šmorn je dobro sprejet tako pri mlajših kot starejših. Potrebujemo: ¼ l mleka, 2-3 jajca, ¼ l moke in sol. Mleku dodamo rumenjake in moko, nato pa z metlico v roki nežno zamešamo še slan sneg iz beljakov. Tako bo šmorn puhast. Spečemo ga na olju v vroči ponvi ali v litoželezni posodi z debelim dnom. Če imamo večjo količino masa, jo razdelimo in spečemo v več korakih. Hitreje se namreč speče, če pečemo manjše količine. Obračamo z lopatko ali trgamo, da se popeče z vseh strani. Če želimo lepšo barvo, k masi dodamo tudi žličko sladkorja, sicer pa si jed vsak lahko sladka sam po okusu.